PINK.ge
კვება

თამრის 50 მარტივი რეცეპტი: კექსი

კულინარიაში დიდი დივა არასდროს ვყოფილვარ, მაგრამ მეც მაქვს ჩემი პატარა საიდუმლო რეცეპტები, რომლებიც ისე კარგად გამომდის, რომ სავიზიტო ბარათადაც მექცა. სწორედ ასეთია თამრის ცნობილი კექსი, რომელსაც ჩემი მეგობრები უკვე ახლოს იცნობენ. დროა, თქვენც გაიცნოთ!


ამ კექსის მომხიბვლელობა იმაშია, რომ ერთი და იგივე მასალით და მხოლოდ 1 ინგრედიენტის შეცვლით ყოველ გამოცხობაზე ახალი ნამცხვარი გაქვთ და კარგი გოგოც ხართ. ეს რეცეპტი ჩემი მეგობრის, ნინისგან ვისწავლე. დიდი მადლობა მას. ჰო, კექსი სამარხვო გახლავთ :)

რა დაგვჭირდება:

მაშ ასე, აუცილებლად საჭირო ინგრედიენტები:

შესაძლო ინგრედიენტები:

როგორ მოვამზადოთ ცომი:

ჩაყარეთ ჯამში შაქარი, დაუმატეთ სასურველი მურაბა ან ჯემი, წყალი, ზეთი და დაიწყეთ მორევა. აქვე, ცაკლე პატარა ფინჯანში 1 ჩაის კოვზ სოდას დაუმატეთ იმდენი ძმარი ან ლიმონის წვენი, რომ ფხვნილი კარგად გახსნას და შემდეგ დაამატეთ დანარჩენ მასას. ყველაფერი კარგად აურიეთ. აქვე დაუმატეთ ვანილიც.

მე ამ ეტაპზე ცომში დარიჩინს, ცოტა ნიგვზეულს და ცედრებსაც ვუმატებ ხოლმე. კექსს ეს ინგრედიენტები ძალიან უხდება: არაჩვეულებრივ არომატს და გემოს აძლევს, თუმცა აუცილებელი არ გახლავთ. შეგიძლიათ, მზა ცედრა დაუმატოთ, ან სწრაფად დაამზადოთ: საფცქვნელით თხლად გაფცქვენით ლიმონი ან  ფორთოხალი, პატარა ნაჭრებად დაჭერით და ცომში დაამატეთ. მეოთხედი ლიმნის კანი სრულიად საკმარისია.

როცა ყველა ინგრედიენტს ჩავამატებთ ცომში, ვიწყებთ ფქვილის დამატებას. დაამატეთ ნელ-ნელა, თითო ჭიქად და თან ურიეთ, რომ ფქვილის გაუხსნელი კოლტები არ დაგრჩეთ. საბოლოო ჯამში უნდა მიიღოთ სქელი, არაჟნის კონსისტენციის მასა, რომელიც უვე მზადაა გამოსაცხობად. სხვათა შორის, თუ კიდევ გააგრძელებთ ფქვილის დამატებას, სქელ ცომს მიიღებთ, რომლისგანაც მშვენიერი ორცხობილები გამოდის.

როგორ გამოვაცხოთ:

ვრთავთ ქურას 250 ან 300 გრადუსზე და ვაცხელებთ ფორმასთან ერთად. როცა ფორმა კარგად გაცხელდება, გამოიღეთ და ჩაასხით ცომი. გაითვალისწინეთ, რომ ცომი ფორმის 1/3-ს ან ნახევარს უნდა ავსებდეს, რადგან მასა ცხობის პროცესში საკმაოდ იზრდება. მოკლედ, ვასხამთ ცომს ფორმაში, ქურას 200 გრადუსზე ვაყენებთ და ვიწყებთ ცხობას. ვინიშნავთ დროს. 20 ან 25 წუთში შეგიძლიათ ტემპერატურა 250 გრადუსამდე გაზარდოთ. ჯამში მე და ჩემს ქურას 50 წუთი გვჭირდება.

თუმცა ყველაფერს აქვს პატარა ნიუანსები. მე, მაგალითად, ჩემს ქურას ბოლომდე არ ვენდობი და 5 წუთში ერთხელ კექსს ვატრიალებ ხოლმე, რომ რომელიმე მხარე ზედმეტად არ დაიბრაწოს. როცა ზედაპირი შებრაწვას დაიწყებს, ქურის ზედა ნაწილს ვთიშავ, რომ კექსმა შიგნიდან და ძირზე გამოშრობა მოასწროს. ბოლო 10 წუთს კი პირიქით, ქვედას ვთიშავ და ზედას ვრთავ, რომ ზედაპირი კარგად გამოცხვეს და ძირი არ დაეწვას.

როცა კექსი კარგად გამოშრება, გამოაბრძანეთ ქურიდან და თეფშზე მოათავსეთ. შეგიძლიათ, პუდრი მოაყაროთ ან შოკოლადის მინანქარიც მოასხათ. სიმართლე გითხრათ, ეს კექსი მათ გარეშეც მშვენიერი გამოდის.

აი, ეს კი კექსის და Nutella-ს ერთობლივი გამოყენების უგემრიელესი იდეა გახლავთ:

გაითვალისწინეთ:

ესეც ჩემი დამზადებული რამდენიმე კექსი. ფოტოების ხარისხი არ გაგიკვირდეთ:

P.S: როგორც ჩანს, ჩემმა ახალმა რუბრიკამ საკმაოდ დიდი მოწონება დაიმსახურა. წინა რეცეპტის მიხედვით მკითხველებისგან 2 ფოტოც მივიღეთ და გიზიარებთ. დიდი მადლობა გოგონებო. აუცილებლად ველოდები შენს ფოტოებსაც PINK.ge-ს facebook-ის გვერდზე!

Related posts

ვარჯიში და სწორი კვება – თიდანი (II ნაწილი)

Mariam Blanc
Jan 10, 2012

ვარჯიში და სწორი კვება – თიდანი (V ნაწილი)

Mariam Blanc
Jan 17, 2012

ჩემი შიმშილობის დღიური V

Mariam Blanc
Nov 11, 2011